Удосконалення конструкції автономних освітлювальних комплексів

Ключові слова

автономний освітлювальний комплекс
відновлюване джерело енергії
система накопичення енергії
композитна опора
локальна електрична установка
показник ефективності

Як цитувати

Довгалюк, О. М., Р. В. Бондаренко, І. С. Яковенко, і І. Ю. Стріляний. «Удосконалення конструкції автономних освітлювальних комплексів». Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, вип. 2 (5), Грудень 2022, с. 28-33, doi:10.20998/2224-0349.2022.02.10.

Анотація

Розглянуті загальні світові тенденції щодо створення та експлуатації сучасних автономних освітлювальних комплексів різного призначення, для яких визначені основні особливості структурних та конструктивних рішень. Виконано аналіз досвіду побудови та експлуатації автономних освітлювальних комплексів в Україні, а також розраховані основні показники ефективності їх роботи. За результатами виконаного аналізу визначені основні проблеми експлуатації досліджуваних автономних освітлювальних комплексів та сформульовані вимоги щодо технічних характеристик і конструктивного виконання таких комплексів в залежності від призначення та специфіки кліматичних умов території для їх розташування. Базуючись на одержаних результатах, обґрунтована необхідність удосконалення їх конструкції із застосуванням сучасного обладнання та удосконалених систем керування. Запропоновано удосконалену конструкцію виконання автономних освітлювальних комплексів при їх експлуатації в умовах потужних вітрових навантажень та значних ймовірностях утворення ожеледо-паморозевих відкладень, яка передбачає використання відновлюваних джерел енергії та опор з підвищеними показниками запасу механічної міцності. Виконано порівняння різних джерел енергії для забезпечення оптимальної генерації електричної енергії в залежності від умов експлуатації та виконання вимог щодо тривалості живлення локального навантаження. З метою надійної та якісної роботи досліджуваних освітлювальних комплексів обґрунтовано використання систем накопичення енергії різних типів та визначення їх оптимальної ємності. Обґрунтовано доцільність використання опор з композитних матеріалів для забезпечення підвищеного запасу міцності при експлуатації автономного освітлювального комплексу в складних кліматичних умовах. Виконано дослідження техніко-економічних параметрів розробленого автономного освітлювального комплексу в різних умовах експлуатації. Доведено ефективність впровадження та експлуатації розробленого автономного освітлювального комплексу у порівнянні з аналогами.

https://doi.org/10.20998/2224-0349.2022.02.10
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Авторське право (c) 2022 Оксана Миколаївна Довгалюк, Роман Вікторович Бондаренко, Іван Сергійович Яковенко, Ігор Юрійович Стріляний