Розробка заходів для оптимізації режимів електричних мереж 10 кВ - Довгалюк, Оксана Миколаївна; Савченко, Наталя Панасівна; Баталін, Віктор Юрійович; Білоконь, Геннадій Вікторович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2023)
Розглянуто особливості структури та функціонування розподільчих електричних мереж України. Визначено перелік технічних та організаційних заходів, які як на стадії проектування, так і на стадії експлуатації передбачають можливість застосування сучасних технічних засобів та технологій керування для забезпечення нормативних вимог до параметрів режимів, показників якості електричної енергії і надійності електропостачання споживачів, а також є найбільш доцільними для підвищення ефективності роботи розподільчих електричних мереж. Запропоновано критерій оптимізації режимів розподільчих електричних мереж, який враховує характер зміни навантаження, особливості регулювання напруги та компенсації реактивної потужності в електричних мережах, а також наявність джерел розосередженої генерації та систем накопичення енергії в мережі, додатково передбачена можливість аналізу умов роботи пристроїв генерації та силового обладнання. Для досліджуваних електричних мереж 10 кВ розроблено заходи щодо забезпечення умов оптимізації режимів роботи з урахуванням зазначених факторів. Наведено опис запропонованого алгоритму для вибору найбільш доцільного із розроблених заходів, який враховує поточну ситуацію на ринку електричної енергії, загальні світові тенденції розвитку розподільних електричних мереж, сучасні тенденції та перспективи розвитку технічних засобів забезпечення параметрів режиму електричних мереж, систем автоматизації та інтелектуальних систем керування режимами досліджуваних електричних мереж, а також показники надійності електропостачання та якості надання послуг з електропостачання споживачів.