КОРИГУВАННЯ ГРАНИЧНО ДОПУСТИМИХ ЗНАЧЕНЬ ПРОБИВНОЇ НАПРУГИ ТРАНСФОРМАТОРНИХ МАСЕЛ МЕТОДОМ МІНІМАЛЬНОГО РИЗИКУ - Шутенко, Олег Володимирович; Пономаренко, Сергій Григорович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2020)
Запропоновано метод коригування гранично допустимих значень пробивної напруги трансформаторних масел з метою мінімізації можливого економічного збитку в разі прийняття помилкових рішень при діагностиці стану трансформаторних масел за результатами періодичних випробувань. Наведено опис алгоритму статистичної обробки результатів періодичних випробувань, використання якого дозволяє сформувати масиви з однорідними значеннями показників в умовах апріорної обмеженості вимірювальної інформації. Виконано аналіз законів розподілу значень пробивної напруги для трансформаторних масел, придатних і не придатних до експлуатації за значеннями даного показника. За результатами аналізу встановлено, що значення пробивної напруги масел з різним станом мають розподіл Вейбула. Встановлено, що значення математичних очікувань пробивної напруги масел, придатних до експлуатації зі старінням трансформаторних масел, зсуваються в область низьких значень. З цього випливає, що гранично допустимі значення пробивної напруги масел для даних розподілів повинні відрізнятися. Підтверджено раніше відомий факт, що для одномодальних розподілів гранично допустиме значення показників, що забезпечують мінімум ризику, знаходиться в інтервалі, обмеженому математичними очікуваннями розподілів показника з різним станом. Сформульовано вирішальне правило і складена функція середнього ризику для коригування гранично допустимих значень пробивної напруги трансформаторних масел. На основі мінімізації функції середнього ризику методом Ньютона визначені гранично допустимі значення пробивної напруги масел. Виконаний порівняльний аналіз показав, що коригування гранично допустимих значень пробивної напруги масел дозволяє знизити значення ризиків у 1,52÷19,13 разів, в порівнянні з ризиками, які забезпечують використання гранично допустимих значень, регламентованих в стандартах. Встановлено, що гранично допустимі значення пробивної напруги масел, що забезпечують мінімальне значення середнього ризику, не є постійними. Вони змінюються в залежності від значень цін помилкових рішень і ймовірностей появи різних станів масла дефектного і бездефектного стану трансформаторів.