СПОСІБ ВИМІРЮВАННЯ СПОЖИТОЇ ПОТУЖНОСТІ ЕЛЕКТРОПРИЙМАЧІВ НА ПРИКЛАДІ НАВЧАЛЬНОГО КОРПУСУ СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Шевченко, Сергій Юрійович; Борзенков, Ігор Іванович; Лебединський , Ігор Леонідович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2021)
Комерційні засоби автоматичної системи контролю обліку електричної енергії, як відомо встановлюються на ввідному розподільчому пристрої і вимірюють спожиту потужність всіх електричних споживачів цього об’єкту обліку. Такі дані не дають повної картини по споживанню електричної енергії кожним поверхом об’єкту обліку, що в свою чергу не дозволяє виконання заходів по енергозбереженню. Також ці вимірювальні системи обліку електричної енергії мають велику собівартість. В статті пропонується метод обробки та передачі даних на сервер з подальшим їх аналізом про споживану потужність кожним поверхом досліджуваного об’єкту за допомоги мікроконтролера ARDUINO. Така система обліку має меншу собівартість ніж автоматична система контролю обліку електричної енергії промислового виробництва. В статті наведена схема реалізації та різновиди датчиків струму і напруги. Також в статі розглядається топологія вимірювального комплексу. Така топологія може розширюватися та вести не тільки загальний облік конкретного поверху, а й в загалі кожної навчальної аудиторії окремо. Збираючи такі дані про споживання електричної енергії можна проводити якісний аналіз раціонального споживання електричної енергії в навчальному процесі, тобто мається на увазі, що наприклад за достатньої природньої освітленості штучне освітлення в класі використовувати не потрібно, або після виконання лабораторних завдань в комп’ютерному класі живлення персональних комп’ютерів залишається ще певний проміжок часу. Запровадження енергозбереження корпусу виконується завдяки порівняльних характеристик потужності використання гаджетів, лабораторних стендів, тощо з кількістю студентів в групі відповідно до затвердженого навчального процесу. Алгоритм обробки даних, аналізу раціонального використання електричної енергії та порівняльні характеристики реалізовуються на сервері університету.