ЗАСОБИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ГЕНЕРАЦІЇ ТА СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМАХ З РОЗПОДІЛЕНОЮ ГЕНЕРАЦІЄЮ З УРАХУВАННЯМ ФАКТОРУ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ПОГОДНИХ ТА КЛІМАТИЧНИХ УМОВ - Чернюк, Артем Михайлович; Кирисов, Ігор Геннадійович; Качанов, Євген Ігорович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2021)
Проведено аналіз процесу генерації, передачі, розподілу та споживання електричної енергії в електроенергетичних системах з розподіленою генерацією. Розглянуті особливості характерних режимів роботи об’єктів розподіленої генерації та їх вплив на показники надійності електропостачання та якості електричної енергії у споживачів. Визначено, що процес генерації електричної енергії джерелами розподіленої генерації та процес споживання електричної енергії значною мірою залежить від погодних та кліматичних умов та характеризується суттєвим рівнем невизначеності, що негативно впливає на складання балансу виробленої та спожитої електричної енергії. Визначено, що можливий небаланс у процесі електропостачання споживачів суттєво погіршує показники якості електричної енергії в мережі. Вказано на актуальність даної науково-технічної проблеми та визначено можливі методи та засоби забезпечення показників надійності електропостачання та якості електричної енергії в мережах з розподіленою генерацією. Проаналізовано вплив погодних умов на процес генерації електричної енергії сонячними та вітровими електростанціями та кліматичних умов на процес генерації електричної енергії малими та мікро гідроелектростанціями та електростанціями, які працюють на основі біогазових технологій та органічного відновлювального первинного палива. Визначено особливості генерації електроенергії вказаними типами електростанції та можливі прогнозовані показники, які впливатимуть на процес управління даними об’єктами розподіленої генерації. Визначено засоби та резерви управління генерацією та споживанням електричної енергії в електроенергетичних мережах з розподіленою генерацією. Запропоновано загальну концепцію вибору та розробки засобів управління процесом електропостачання в системах з розподіленою генерацією, яка враховує фактори значної невизначеності вхідних параметрів та заснована на теорії побудови надійних систем з ненадійних елементів.