SMART GRID ТЕХНОЛОГІЇ, ПЕРЕДАЧА ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В СИСТЕМАХ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ТА ОСВІТЛЕННЯ МІСТ - Говоров, Пилип Парамонович; Говорова, Катерина Владленівна; Кіндінова, Анастасія Костянтинівна; Абдельрахім, Омер (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2021)
Сучасні системи електропостачання та освітлення міст являють собою складні електротехнічні системи автоматизованого типу, в яких процеси в окремо взятих системах електропостачання та системах освітлення міст є взаємопов’язаними та взаємозалежними. Тому пошук ефективних технологій передавання електричної енергії в них є задачею надзвичайної складності. Реальний стан систем електропостачання та освітлення міст сьогодні характеризується низькою ефективністю роботи, що в значній мірі пов'язано з низькою якістю електричної енергії та недостатньою компенсацією реактивної потужності в них. Взаємний вплив систем електропостачання та освітлення міст, а також наявність значних відхилень напруги і перетікання додаткової кількості реактивної потужності в мережах обумовлює підвищення втрат напруги і потужності в них, а також зниження ефективності роботи мереж і підключених споживачів, в цілому. На жаль, існуючі методи і технічні засоби, засновані на них, не можуть вирішити цю проблему в повній мірі. Проведені дослідження дозволили уточнити характер процесів в системах електропостачання та освітлення міст і визначити методи і технічні засоби, засновані на концепції Smart Grid. В їх основу покладено застосування фазоперемикаємих вольтододавальних трансформаторів з електронною системою управління. Їх застосування дозволило забезпечити можливість комплексного управління режимами напруги активної і реактивної потужності з можливістю установки в будь-якій точці мережі і централізованим управлінням з єдиного центру. Проведені розрахунки свідчать про те, що застосування розроблених методів і технічних засобів надає можливість зменшення втрат потужності в мережах на 10-15% і витрати енергії у споживачів 50-75%.