Аналіз застосування сучасних засобів виявлення і виміру чадного газу при використанні альтернативних джерел електропостачання під час війни в Україні - Хондак, Інна Іванівна; Березуцька, Наталія Львівна; Стиценко, Тетяна Євгенівна (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2023)
В роботі розглядається вплив чадного газу на організм людини, а також необхідність застосування засобів його виявлення і виміру. Отруєння чадним газом є дуже небезпечним для здоров’я людини та супроводжується негативними наслідками і потребує впровадження нових засобів його своєчасного виявлення і виміру. В статті визначено основні джерела чадного газу, а також оцінено його вплив на здоров’я населення. Вибір сучасних засобів виявлення і виміру чадного газу є важливою і необхідною складовою щодо захисту людей в сучасних реаліях.В роботі розглянуто та проаналізовано технічні можливості сучасних засобів визначення рівня чадного газу, визначені основні моделі сигналізаторів чадного газу, а також класифіковані та систематизовані особливості їх роботи. Найбільш зручний і практичний переносний датчик чадного газу. Він не вимагає стаціонарної установки. Особливо це важливо в закритих приміщеннях, де отруєння чадним газом може наступити миттєво. У статті проведений аналіз літературних джерел в області основних видів альтернативних джерел енергії, які використовують в Україні під час аварійних та планових відключень світла, а також небезпек, які з ними пов’язані. Розглядається вплив небезпечних та шкідливих чинників, які вражають організм людини під час користування цими приладами: повербанки, генератори, акумулятори та інвертори. Виконано аналіз наукових досліджень щодо забезпечення безпеки при використанні альтернативних джерел енергії в побутових приміщеннях, приватних та багатоповерхових будинках, на підприємствах, у підземних переходах та сховищах. Проаналізовані особливості кожного типу сучасних сигналізаторів.Надані рекомендації щодо вибору сучасних засобів виявлення і виміру чадного газу.