ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ МОДЕЛЕЙ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧІ НА БАЗІ КРИТЕРІАЛЬНОГО МЕТОДУ - Черкашина, Вероніка Вікторівна; Баклицький, Владислав Миколайович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетика: надійність та енергоефективність, 2021)
Запропоновано вдосконалені техніко-економічних моделей повітряних ліній 35–750 кВ відповідно Закону України «Про ринок електричної енергії». Актуальність і складність проблеми, що розглядаэться, обумовлена тим, що перехід до ринкових відносин передчачає наявність приватної власності, де територія під електромережевий об’єкт, в тому числі й для траси повітряних ліній, є товаром і повинна враховуватися у формуванні вартості даного об’єкту. У зв’язку з цим виникла необхідність перегляду дисконтованих витрат в проектування ліній для приведення їх у відповідність з ринковими відносинами. Розроблення нової техніко-економічної моделі повітряних ліній 35–750 кВ виконувалося з урахуванням розмірів і вартості земельних ділянок під трасу лінії, що дозволяє провести передпроєктний аналіз оптимального варіанту проєктування об’єкту електричних мереж. Розраховано питому частину ватрості земельної ділянки у вартості 1 км повітряних ліній різних класів напруги Визначено складові вдосконаленої техніко-економічної моделі повітряних ліній 35–750 кВ, а саме питому частину складових витрат в загальній вартості 1 км повітряних ліній різних класів напруги. Представлено графічне відображення узагальнених моделей інвестиційних вкладень у повітряні лінії 35–750 кВ. В представлених дослідженнях враховано те, що під час побудови техніко-економічних моделей практично неможливо передбачити усі внутрішні часто стохастичні її зв’язки, елементи яких не можуть бути виражені однозначно, що призводить до неповноти вихідної інформації. Спираючись на цей факт, в статті для аналізу розроблених техніко-економічних моделей ліній застосовано критеріальний метод, який дозволяє прийняти рішення в умовних одиницях як при повній так і при неповній та невизначеній вихідній інформації. Реалізуючи кожне рівняння розробленої техніко-економічної моделі повітряних ліній 35–750 кВ критеріальним методом отримано співвідношення складових в оптимальному варіанті проєктування ліній у відповідному класі напруги, що дозволяє визначити стратегію розвитку проєктування об’єкту електричних мереж і сформувати обмеження в умовах неповноти вихідної інформації.